Drieluik Bergen Op Zoom

Voor mijn studieopdracht werd gevraagd een vrije inzending in te sturen. Nu dus geen voorafbepaalde opdracht maar uit eigen creativiteit putten. 

In onderstaande stappen kunt u lezen hoe de drieluik tot stand is gekomen. Van het bedenken tot een onderwerp tot het uiteindelijke resultaat.

Stap 1: Onderwerp bepalen

Allereerst heb ik mij de volgende vraag gesteld: Wat is kenmerkend voor Bergen op Zoom ?  
Ik kwam al snel uit bij de historische gebouwen die de binnenstad kenmerkt. De Peperbus, Het Markiezenhof en de Gevangenpoort. Alle drie zijn het pareltjes van de stad en herbergt het veel historie. In eerste instantie was het mijn bedoeling om een drieluik van één van deze gebouwen te maken. Uiteindelijk ben ik toch gegaan voor een combinatie van de verschillende gebouwen.

Voor meer informatie over de gebouwen kun je klikken op de foto's waarna je wordt doorverwezen naar de officiële website.

Stap 2: Compositie bepalen

Nu was het zoeken naar een specifiek beeld van de betreffende onderwerpen.  De gebouwen pontificaal in beeld brengen ( zie bovenstaande 3 foto's ) was één optie maar liet niet veel aan de verbeelding over. En juist dat vind ik zelf belangrijk aan een foto. 

Toen ik onderstaande foto op internet voorbij zag komen wist ik direct wat ik wilde gaan doen. De persoon die een foto zoals deze ziet, zal met zijn eigen verbeelding de rest van de gebouw erbij denken. Zo ziet iedereen zijn eigen Peperbus, Gevangenpoort of Markiezenhof voor ogen zoals die persoon hem zelf het mooist vindt. Dit houdt dan ook gelijk in dat vooral de Bergenaar zich zal kunnen vinden in deze drieluik omdat hij of zij zich tenslotte deze gebouwen kan inbeelden.

Dan was er nog de keus van de volgorde van de foto's in de drieluik, welke gedeelte van de gebouwen ik wilde gaan vastleggen en vanuit welke hoek ik de foto wilde gaan nemen. Maar hiervoor moest ik eerst eens zelf op pad om testfoto's te maken.

Stap 3: De testfoto's

Allereerst heb ik testfoto's gemaakt die ik vervolgens heb beoordeeld. Waar ik vooral naar heb gekeken was de juiste hoek, de juiste lijn in de foto en hoe ik eventueel de foto anders zou kunnen nemen.  Hieronder vindt u een selectie uit de testfoto's

Stap 4: De Foto's

Al het voorbereidende werk was gedaan. En nu fotograferen maar! Het was noodzakelijk om alle foto's op dezelfde dag te fotograferen zodat ik voor iedere foto nagenoeg dezelfde lucht en hetzelfde lichtinval had. Een beetje bewolking was dan juist welkom om contrast in het beeld tussen de gebouwen en de lucht te verkleinen. Het ging mij in dit geval om de gebouwen en niet eventuele mooie wolkenpartijen. 
Waar ik bij het maken van de foto's vooral naar heb gekeken is dat er een lijn in de foto's onderling zit. Het gebouw in de de linkse foto heeft een dalende lijn van links naar rechts. De middelste foto heeft een rechte lijn en de rechtse foto juist een stijgende lijn van links naar recht. Hieronder ziet u dan de drieluik in concept.

Stap 5: De kleurstelling

De bovenstaande foto's oogden voor mij nog niet als één geheel. Het omzetten naar zwart-wit bood de oplossing. Een zwart-witfoto op zichzelf hoeft niet altijd mooier te zijn dan de kleurenfoto maar het doel was voor mij dat de foto's in de drieluik één geheel zouden vormen. Na het omzetten naar zwart-wit heb ik de foto's nog verder bewerkt waardoor de foto's levendiger zijn geworden. De volgende stap is het resultaat daarvan .


Het Resultaat !

Heb je interesse en wil je het eindresultaat  ook eens in real-life zien dan kan je hiervoor terecht bij Kaders & Kunst in Bergen Op Zoom waar de drieluik tentoon wordt gesteld.  Klik hier om naar de site van Kaders & Kunst te gaan.